Kolik Bebekler
2 hafta ile 4 ay arası bebeklerde, altta yatan herhangi bir neden olmadan, uzun süreli ağlama nöbetleridir. Bu durum %20 bebekte olur. Özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde başlayan aşırı yüksek sesle ağlama, yüzünde kızarma ve dizlerini karnına çekme eşlik eder.
Bebek tokken sakin bir odada yavaşça ritmik olarak sallamayla ve pışpışlama ile susuyor ve durunca tekrar ağlamaya başlıyorsa gaz sancısı desteklenmiş olur.
Kolik bebekler organik bir neden açısından çocuk doktorları tarafından dikkatli muayene edilmeli. Gerek duyulan vakalarda test yapılmalıdır. Bazı bebeklerde gıda entoleransı, geçici laktaz enzim aktivitesinde düşüklük, besin alerjisi, bebeklik reflüsü veya bağırsak mikroflorasında düzensizlik olabilir.
Kolik bebekleri rahatlatma önerileri:
Anneye psikolojik destek verilmeli;
Bu bebeklerin annelerine durumun geçici olduğu, 3.-4. ayda kendiliğinden geçeceği anlatılmalı, bebeğin sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra, herhangi bir hastalığı olmadığı, bu durumun bebeğin adaptasyonu ve gelişimiyle ilgili olduğu anlatılmalı. Ayrıca annelerin bilmesi gereken önemli bir nokta da, ilk 3 ayda bebekler annelerin duygu durumundan bire bir etkileniyor olmalarıdır, yani anne sakinse bebek çok çabuk sakinleşir, ama anne gerginse sakinleştirmek çok zor olur.
Bebeklerin beslenmesi düzenlenmelidir;
- Kolik az ya da çok bebeğin beslenmesinden etkilenir. Bu durumu gözden geçirmek gerekir. Sürekli emen, aralarda dinlenmeyen, mide boşalmasına yeterli süre tanımayan bebeklerde daha çok gaz sorunu olur. Bunun sebebi sindirilmeye başlanan süt ile yeni emilen süt birbirine karışır ve sindirim zorluğu ortaya çıkar, mide sürekli doludur, emme süresi çok uzun olduğu için beslenme sırasında daha çok hava yutulur. Bunu önlemek için bebek 1-3 saat aralıklarla beslenmeli, iki beslenme arasında mideye sağlıklı sindirim işlemi yapması için yeterli süre tanımak gerekir.
- Anne sütü alan bebekler ilk önce bir göğsü boşaltıp sonra diğer göğse geçilmeli, bunun nedeni ilk sütün laktozdan yani süt şekerinden zengin olması, son sütün de yağdan zengin olmasıdır. Eğer bebek bir göğsü tam olarak boşaltmadan diğer göğse geçerse her iki göğüsten laktozdan zengin sütle beslenmiş olur, göreceli olarak da bu laktozu sindirecek laktaz enzimi yetersiz olacaktır, sindirilememiş lakoz da şişkinlik ve fazla gaza neden olacaktır . Aynı zamanda yağdan zengin sütten alamadığı için doyma hissi olmayacak devamlı emmek isteyecek ve yeterince kilo alamayacaktır.
- Hızlı emen bebeklerde fazla hava yutma durumu söz konusu olabilir. Bu yüzden beslenme sonrası ya da beslenmenin yarısında bebeğin sırtı sıvazlanarak, kucakta ileri geri hareket ederek gazı çıkartılmalıdır.
- Biberon ile beslenen bebeklerde hava kaçırmayan biberonlar kullanılmalıdır.
- Gece salınan anne sütü melatonin içerdiği daha fazladır, bu da bebeği sakinleştirip uykuya dalmasını kolaylaştırarak koliğe iyi gelmektedir. Bu nedenle kolik bebeklerde gece emzirmeleri yararlı olabilir.
- Bazı bebeklerde annesinin tükettiği bazı gıdalara karşı intolerans olabilir böyle bir bağlantı kurulursa o gıdalardan uzak durulur (kuru fasulye, lahana gibi)
Sakinleştirici uygulamalar;
- Araba veya bebek arabasında gezdirme
- Ritmik sallamalar
- Bebek kucaklanarak odada yürüme
- Çevresel uyaranların azaltılması
- Banyo yaptırılması
- Karnına masaj yapılması
Probiyotik kullanmak;
- Yapılan bazı çalışmalarda lactabasillus reuteri verilmesi E. Coli kolonizasyonunu azaltarak ağlama süresini kısaltmıştır.
Refleksoloji;
- El ve ayaklardaki refleks noktalara bası uygulayarak tüm vücudun gevşemesine, rahatlamasına neden olarak ağlamaları azaltmaktadır.
Suyun rahatlatıcı etkisinden faydalanmak;
- Kolik bebekler günümüzde bebekler için düzenlenen baby SPA merkezlerinde, suyun rahatlatıcı etkisinden faydalanabilir. Suda hareket ettikçe bağırsak sorunları azalırken kas iskelet sistemi rahatlayarak sakinleşmelerine neden olur.